Batiskaf tekstovi

KEMZA – Misteriozna dunavska neman

Legenda o vodenom čudovištu

Ribari iz Smedereva i okoline decenijama prenose legendu o misterioznoj vodenoj nemani koja, po predanju najviše nalikuje ribi – ogromnom somu prekrivenom muljem i travom. Pojedinci tvrde da je sličniji čoveku sa kandžama i dugim repom. U svakom slučaju, legenda o Kemzi traje vekovima. Sudeći po imenu koje je u korenu turskog porekla, najverovatnije je nastala još u vreme vladavine Osmanlija.

O Kemzi je pisao istoričar dr. Leontije Pavlović poznati tumač tradicije ovoga kraja. Sakupljajući predanja o ‘’Dunavskoj nemani’’ opisao ga je kao ‘’ oličeno zlo koje vreba priliku da nekoga udavi. Ribare i kupače navlači u virove gde repom uplete žrtvu kojoj nakon toga nema spasa…’’

‘’Naravno da ga niko nije video, bar ne u skorije vreme, a naši stari su se pričama o Kemzi lepo zabavljali’’ kaže inženjer u penziji i dugogodišnji alas Nikola Tasić.

U jednu od alaskih dogodovština potpada i događaj kada se ribarima u mrežu zaplelo nešto što je počelo da lupa po čamcu. Onako u mrklom mraku ( kada ne fali mnogo da jezive priče ožive ) neko je viknuo: ‘’Kemza!’’ Jedan od uplašenih alasa izvukao je nož spreman da odseče mrežu i odrekne se celokupnog ulova kada je primetio gusana koji je očajnički pokušavao da se izvuče iz upletenih čvorova. Još gore su prošli alasi koji su u sred noći, izvlačeći mrežu dlanovima uhvatili rogove! Kemza!!! Prestravljeni ribari  shvatili su da se radi o nesrećnom srndaću koji je iz Dunavca, po mraku, pokušao da pređe na drugu obalu. I lovci i lovina bili su gotovo na smrt preplašeni.

Priča o Kemzi ostala je poznata samo u kraju u kojem je i nastala. Nikada nije raširena na šire prostore niti komercijalizovana.  Osim što sadrži elemente strave i užasa, danas se zadržala kao modifikovana duhovita ‘’pošalica’’ lokalnih ribara koju uz druženje rado prepričavaju na različite načine.

Tekst: Aleksandar Ristić

Foto: Wikipedia