Batiskaf tekstovi

KRUPAJSKO VRELO

LEGENDA O KRUPAJSKOM VRELU

Tartor

Krupajsko vrelo, zaštitni znak Homoljskog kraja, nalazi se u podnožju planine Beljanice između sela Milanovac i Krupaja.  Na udaljenosti od 70 km od Požarevca i nešto više od 130 km od Beograda, ono predstavlja jedno od najvećih prirodnih bogatstava Srbije.

U duhu tekstova koje objavljujemo osvrnućemo se i na mitološki aspekt priče o ovoj prirodnoj lepoti koja svojim izgledom na trenutak ostavlja ‘’hipnotički’’ utisak da se nalazite u Indoneziji.

Izvorište kraškog jezera obavijeno šumom i čistim planinskim vazduhom sačinjava mešavina lekovite vode termalnog izvora i hladnog izvorišta Krupajskog vrela što ga čini jedinstvenim. Interesantan podatak je da su ronioci sam jednom uspeli da se spuste na njegovo dno duboko 123 m. Pronašli su čitav niz međusobno protkanih kanala i polupotopljenih pećina nazvanih  Želudac, Tobogan, Mala soba, Velika soba, Glava ovna… Tek na kraju, kada prođete kanal ulazite u bezdan u kojem se nalazi još jedna pećina ( Zlatna pećina ) iz koje su prokopani tuneli koji vode ka površini zemlje!

Homolje i Krupajsko vrelo kriju tajnu obavijenu velom vlaške magije.

Prema legendi, u Homoljskim planinama sakriveno je blago za koje se misli ‘’da ga je sama planina progutala’’ a nalazi se na dnu tzv. Zlatne pećine. Prema predanju, pećinu čuva vodeni duh Tartor ( zovu ga još i Starcor ili Albatrn ). Zbog verovanja u njega mnogi meštani ne smeju da uđu u hladnu vodu vrela.

Iako još niko nije pronašao blago, mnogi istraživači i turisti fascinirani su prirodnom lepotom kao i vodom čudesnih boja koja daje život čitavoj oazi. Svake godine na ‘’Đavolji dan’’ Tartor udara u svoje bubnjeve i priziva duhove na svoju slavu. Samo tada, ulaz u Zlatnu pećinu je otvoren, a vlaške žene koje se odvaže ulaze u hladnu vodu verujući da će steći veliku moć. Za uzvrat, vodeni duh traži nagradu – mladu ženu.

Ispod mirne površine vrela nalazi se mreža kanala koji vode do podvodne pećine.  Članovi beogradskog ronilačkog kluba ‘’Triton-AST’’ delimično su istražili kanale i pećinu. Važno otkriće je da su pri zaronu pronašli dokaze o ranijem prisustvu ljudi. Može se zaključiti da su se decenijama u nazad lovci na blago u značajnoj meri dovijali načinima da ispitaju tajnu i izvuku materijalnu korist.

Preporučujemo posetu predivnom Krupajskom vrelu, prirodnom bogatstvu, kao i u uživanju u brojnim legendama koje su isprepletene kroz ovu oazu mira i lepote.

 

Istraživač: Dimitrije Ristić

Tekst napisao: Aleksandar Ristić

Foto: Wikipedia